×
Meniu

Tuberculoza multi-drog rezistentă va fi depistată mai rapid în laboratoarele din țară

Tuberculoza multi-drog rezistentă va putea fi depistată mai rapid, datorită tehnologiilor moderne de diagnostic care vor fi implementate în cele patru laboratoare specializate din țară. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Valentina Vilc, coordonatoarea Programului național de răspuns la tuberculoză.

Astfel, până la sfârșitul anului 2022, toate patru laboratoarele de diagnosticare a tuberculozei, inclusiv din regiunea transnistreană, vor fi dotate cu aparate care permit determinarea rezistenței la unul din preparatele tuberculoase în jur de două ore.

“Aparatele performante vor permite specialiștilor să aprecieze sensibilitatea la preparatele atât din linia întâia, de bază, cât și la preparatele din linia a doua. Acesta influențează inițierea promptă a tratamentului tuberculozei drog-rezistente”, a precizat Valentina Vilc.

De asemenea, specialiștii vor utiliza instalații radiologice portative și mobile dotate cu softuri de inteligență artificială care oferă rapid, în aproximativ trei minute, un rezultat preventiv.

„Datorită tehnologiilor noi, diagnosticul și tratamentul tuberculozei a devenit cu mult mai rapid și ușor. Măsurile implementate contribuie la stoparea răspândirii tuberculozei în societate. Crește aderența pacienților la tratament și rata succesului a acestuia”, a subliniat Valentina Vilc.

Ce spun statisticile despre incidența tuberculozei?

Anul trecut, au fost depistate 2067 de cazuri noi și recidive, cu peste 17 la sută mai mult față de 2020. Dintre acestea, 10% sunt asociate cu infecția HIV. Rata succesului tratamentului cazurilor noi de tuberculoză pulmonară sensibilă, bacteriologic confirmată a fost de 81,4%.

Prognoze cu privire la evoluția tuberculozei

Guvernul a aprobat  Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025. Specialiștii și-au propus să reducă incidența cu 50% și mortalitatea cu 75%, până în anul 2025. De asemenea, urmează să fie create condiții propice pentru ca toți cetățenii să aibă acces la diagnostic și tratament.

Anual, pe data de 24 martie, este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei.