×
Meniu

Parteneri


Spitalul raional Criuleni are o nouă secţie de anestezie şi reanimare. Secţia a fost renovată capital şi dispune de paturi moderne, salon de reabilitare şi ventilare. Proiectul a costat 1,7 milioane de lei, iar banii au fost oferiţi de investitori elveţieni. Lunar, în această secţie sunt tratate aproape 40 de persoane.

Xenia Bobeică, locuitoare a satului Maşcăuţi, a suportat o intervenţie chirurgicală după ce şi-a fracturat piciorul. Femeia a fost internată în secţia renovată şi spune că aici are parte de condiţii adecvate.

„Foarte bine, paturile sunt moi, nu fac escare, personalul se atârnă frumos. Acum dacă a fost posibilitate şi s-a făcut bravo oamenilor care s-au străduit”, a spus pacientă, Xenia Bobeică.

Directorul instituţiei spune că după reparaţie a fost schimbat şi mobilier. În scurt timp în aceste secţii va fi adus şi utilaj nou.

„Toate lucrările care au fost efectuate conform standardelor din acel ghid. Lenoleul bactericid,pereţii cu linoleu, pavaj în blocurile sanitare, iluminare, ventilarea. Tehnica până ce este a noastră suntem în derularea unui proiect de a echipa secţia de anestezie terapie intensivă cu aparataj modern”, a spus directorul spitalului raional Criuleni, Nicolae Croitor.

Angajaţii spitalului sunt mulţumiţi de noile condiţii de muncă.

„Avem să primim şi ceva maşini de respiraţie mecanică noi, utilajul se reânoieşte, este o reparaţie avem şi instrumente noi şi desigur o să fie mai uşor şi mai plăcut de lucrat”, a spus medic anesteziolog-reanimatolog, Alexandru Balan.

Secţia a fost deschisă în anii 80 ai secolului trecut şi de atunci nu s-a mai făcut reparaţie. Investitori elveţieni spun că atunci când au păşit pentru prima dată pragul instituţiei au rămas şocaţi de condiţii.

„Noi am observat că medicii, personalul au dorinţa de a lucra, dar nu aveau posibilităţile şi infrastructura necesară. Noi am decis să creăm un nou proiect şi să le ajutăm oamenilor de aici, din Criuleni”, a spus investitor elveţian, Beat Wicky.

La evenimentul de inaugurare a secţiei au fost prezenţi investitorii,  dar şi reprezentanţii autorităţilor locale şi celor centrale.

„După părerea noastră s-a făcut mult aici la Criuleni, sperăm şi în continuare ca societatea elveţiană să se implice în modernizarea acestul spital”, a spsu deputat, Valentina Rotaru.

Până acum, datorită investitorilor din Elveţia, în spitalul raional Criuleni a fost renovată secţia de chirurgie, cea de pediatrie şi a fost instalat un ascensor pentru transportarea pacienţilor. Anual, în acest spital primesc îngrijiri medicale aproape opt mii de oameni.


Reprezentanții Elveției într-o vizită de lucru la IMSP Spitalul raional Criuleni

La data de 22 septembrie 2017, a fost inaugurată Secția Reanimare și Anestezie a Spitalului raional Criuleni, cu suportul financiar a Societății elvețiene din Zug, Secția de reanimare a fost reparată capital conform celor mai moderne cerințe. Anterior, datorită investitorilor tot din Elveția au mai fost renovate secția de Chirurgie și Pediatrie.

La eveniment au fost prezenți: dl Karlheinz Leemann, dl Beat Wicky, dl Beat Reber, partenerii Societății Elvețiene din Zug.

Secția Terapie din cadrul spitalului raional Criuleni, renovată capital. Cheltuielile au fost acoperite de o asociație elvețiană

Secția Terapie din cadrul spitalului raional Criuleni, renovată capital. Cheltuielile au fost acoperite de o asociație elvețiană.

Condiții mai bune pentru pacienții spitalului raional Criuleni. Secția Terapie, care deservește anual aproximativ 2.700 de pacienți a fost renovată capital după mai bine de 60 de ani. Modernizarea acesteia a costat peste opt milioane de lei, bani alocați de o asociație elvețiană din cantonul Zug, înființată pentru susținerea spitalului din Criuleni.

Feodora Chirilova are 74 de ani. Femeia suferă de probleme cardiace. De mai bine de 20 de ani,  ea vine din satul Ustia, raionul Dubăsari pentru a se trata la spitalul din Criuleni.

„Nici nu avem ce zice față de atunci. Atunci nu avem nici unde pune farfuria cu mâncare, erau taracani și șoareci și de toate. Erau niște paturi că ne cădeau picioarele pe plasă, dar acum e de o plăcere. Nici acasă nu e așa”, a spus pacienta Feodora Chirilova.

Angajații spitalului spun că, datorită utilajului modern, pacienții vor fi tratați mai eficient și mai rapid.

„Erau condiții inumane de existență. Acum avem condiții cu adevărat bune, care ne face plăcere nu numai nouă, dar și pacienților”, a menționat șefa Secției Terapie, Olga Croitoru.

„Îmi place foarte mult condițiile care s-au făcut. Ca tânăr specialist, asta este o posibilitate de a mă dezvolta în continuare și desigur de a rămâne aici”, a precizat asistenta medicală Doina Dracinscaia.

La evenimentul de inaugurarea a fost prezent și secretarul general de stat a Ministerului Sănătății Muncii și Protecție Sociale, Boris Gîlca dar și o delegație din Elveția.

„Astăzi spitalul raional Criuleni este unul din cele mai bune spitale din republică. Cu siguranță poate fi un viitor spital regional. Mă bucur pentru colegii mei, pentru siguranța pacienților care se vor trata aici”, a afirmat doamna director Roman Aurelia !

„Ne dorim să vă ajutăm, să ajutăm țara și anume în domeniul sănătății”, a zis medic, reprezentantul delegației din Elveția, Beat Wicky.

Asociația elvețiană din cantonul Zug, înființată pentru susținerea spitalului din Criuleni, a realizat cu sprijinul financiar al locuitorilor cantonului renovarea mai multor secții ale spitalului. Acum doi ani, pentru renovarea secției Anestezie asociația a oferit 80 de mii de euro.


Asociatia de sustinere a Spitalului din Criuleni , a fost infiintata la data de 28 Septembrie 2010 , avand ca scop de a dezvolta in aceasta localitate o asistenta medicala rapida, pragmatica, durabila si de calitate impecabila.

Consiliul director actual.

De la stânga la dreapta: Beat Reber, Karlheinz Leemann (vicepreședinte), Alexandra Weller, Beat Wicky (președinte), Margit Moser, Fredy Zwyssig.

In numele Spitalului Raional Criuleni va aducem sincere multumiri !