×
Meniu

Obezitatea !!!

Obezitatea:
Factori de risc, consecințe, prevenire!
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea este o acumulare excesivă a grăsimii în corp. În cazul bărbaților, acest procent e de 25%, în cazul femeilor – 35%.
Cum este evaluată obezitatea?
Nivelul obezității este evaluat prin prisma Indicelui Masei Corporale (IMC) și circumferinței abdominale. Astfel, un IMC cuprins între 24 și 30 kg/m2 indică supraponderabilitate, iar cel trecut de 40 kg/m2 – obezitate. Circumferința abdominală mai mare de 94 cm la bărbați și de 80 cm la femei prezintă un risc de apariție a complicațiilor metabolice.
Factori de risc
Predispoziția pentru obezitate poate apărea încă din perioada intrauterină a fătului.
Obiceiurile alimentare nesănătoase încă de la vârsta preșcolară.
Modul de viață sedentar.
Obezitatea poate să apară pe fondul unor probleme de sănătate precum bolile glandei tiroide.
Unele medicamente (pentru diabet, antidepresivele, antipsihoticele) au ca efect secundar îngrășarea.
Bacteriile intestinale pot deveni factori de risc pentru obezitate, deoarece iau multă energie din alimente, mărind astfel aportul caloric consumat.
Lipsa somnului de bună calitate afectează hormonul care controlează foamea și poftele alimentare.
Stresul necontrolat declanșează modificări hormonale, care sporesc pofta de mâncare și favorizează depozitarea mai multe grăsimi.
Consecințele obezității:
Un IMC mărit reprezintă un factor de risc major pentru un șir de boli netransmisibile precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip II, afecțiunile scheletului (în mare parte osteoartrita, o afecțiune degenerativă a articulațiilor) și unele tipuri de cancer (inclusiv endometrial, de sân, ovarian, de prostată, ficat, vezică biliară, rinichi sau colon). Mai mult de atât, obezitatea în copilărie este asociată cu un risc mai mare a obezității și a dizabilității la maturitate, dar și a decesului prematur.
Cât de mulți moldoveni sunt obezi?
Potrivit Studiului Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova (2021) 6 din 10 adulți sunt supraponderali, dintre care 70,8 % sunt bărbați și 57% – femei. Aproape 30% din populație este obeză, fără diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe.
Prevenirea obezității!
Pentru a evita acumularea kilogramelor și a menține o greutate sănătoasă, urmați pașii:
Limitați aportul de energie din contul grăsimilor și a zaharurilor. Alegeți produsele alimentare de la raft într-un mod conștient, prin studierea detaliată a etichetelor;
Consumați zilnic minim 3 porții de legume, 2 de fructe, 2-3 porții de cereale integrale, dar și 2-3 porții de leguminoase pe săptămână;
Practicați activitate fizică sistematică (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți);
Creați-vă un plan alimentar săptămânal și o listă de cumpărături prestabilită;
Monitorizați-vă greutatea corpului cel puțin o dată la câteva zile.
Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă de obezitate, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane — adolescenți și 39 milioane — copii. Federația Mondială a Obezității prognozează că spre anul 2030 una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor suferi de obezitate.
Pe 4 martie 2023, a fost marcată Ziua Mondială de combatere a obezității cu genericul: „Schimbarea perspectivelor: să vorbim despre obezitate”