×
Meniu

Moldoveni rapusi de boli care pot fi prevenite !

Mii de moldoveni, răpuși de boli care pot fi prevenite!
Republica Moldova are cea mai mare rată a mortalității generale, comparativ cu celelalte state din Regiunea Europeană. Iar în structura cazurilor de decese prevalează bolile netransmisibile (BNT). Alarmant este că jumătate dintre persoanele care decedează din cauza BNT au vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani!
În contextul Săptămânii Globale de acțiune pentru prevenirea BNT, Agenția Națională pentru Sănătate Publică ne atenționează cu privire la pericolul BNT și ne îndeamnă să ne monitorizăm constant sănătatea. În structura cazurilor de decese înregistrate anul trecut prevalează BNT, în special bolile aparatului circulator (56,5%), tumorile (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%).
Efectele pandemiei de COVID-19 demonstrează, odată în plus, importanța prevenirii BNT, așa cum persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile și predispuse să facă forme grave ale bolii, iar peste 95% din persoanele răpuse de virus sufereau de o boală cronică.
Autoritățile în domeniul sănătății publice reiterează că pentru a controla BNT este necesar să reducem factorii de risc: consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului.
În același timp, ne îndeamnă să ne alimentăm sănătos, să trăim sănătos, să efectuăm examene medicale profilactice, să depistăm și să tratăm la timp BNT.
La nivel mondial, 71 la sută din populație moare din cauza complicațiilor grave ale BNT.
Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică