×
Meniu

Mai multe servicii medicale gratuite pentru pacienții asigurați medical

Volumul de asistență medicală acoperită din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a fost extins. Ca urmare, persoanele asigurate medical vor avea acces la mai multe investigații medicale și tratamente gratuite,

Polița va acoperi și costul anesteziei folosite în cadrul procedurilor de diagnostic și tratament invaziv, precum colonoscopie, bronhoscopie, puncție, biopsie etc.

De asemenea, de protezare oculară gratuită vor beneficia și pacienții care suferă de alte maladii, nu doar cei oncologici, cum e în prezent. Bolnavii asigurați nu vor achita nici pentru protezele oro-maxilo-faciale individuale.

Totodată,  pacienții vor beneficia gratuit de mai multe investigații, precum testarea citogenetică prin FISH, necesară pentru diagnosticarea leucemiei acute și cronice, dar și a limfoamelor maligne.

De asemenea, investigația PET CT (tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu computer tomografic) va fi efectuată gratuit tuturor pacienților, pentru a evalua eficacitatea tratamentului în cazul bolilor oncologice.

Pentru a diversifica metodele de diagnostic și a reduce povara financiară asupra pacienților, a fost extins spectrul de investigații pentru determinarea parametrilor bacteriologici, imunologici, investigații citomorfologice şi histopatologice, investigații radiobiologice etc.

În același timp, vor fi compensate dispozitivele medicale, inclusiv cele pentru determinarea glicemiei, pungile colectoare pentru stome, urostome și exoprotezele mamare.

Sursa: Guvernul Republicii Moldova