×
Meniu

Începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza a treia !

Începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza a treia !

În Republica Moldova începe vaccinarea cu doza suplimentară și cu doza buster de vaccin anti-COVID. Anunțul a fost făcut, astăzi 24.11.2021 , în cadrul unei conferințe de presă, de secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu.

 Astfel, doza suplimentară reprezintă o doză adițională, în mare parte e vorba de doza trei, administrată persoanelor sever imuno-compromise, ca parte extinsă a schemei primare de vaccinare.

 ”În cazul dat, ne referim la persoanele a căror sistem de apărare nu este suficient de puternic și pentru aceste persoane există astăzi dovezi, evidențe că după aplicarea a două doze de vaccin conform schemei primare, ei nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic ca să asigure această protecție. Vorbim de persoanele imuno-deprimate cărora le administrăm doza suplimentară pentru a spori răspunsul imun”, a spus Svetlana Nicolăescu.

 Doza suplimentară ar putea avea nevoie pacienții oncologici care realizează chimioterapie, pacienții post transplant de organe, pacienți cu imuno-deficiențe severe, persoanele cu infecția HIV/SIDA în orice stadiu cu sau fără tratament antiretroviral etc.

 Doza trei, ca doză suplimentară, va fi administrată la un interval de la 28 de zile până la 3 luni după finalizarea schemei primare de vaccinare, doar la recomandarea medicului curant al acestor pacienți. Nicolăescu a precizat că, în mare parte, doza suplimentară se realizează cu același vaccin cu care a fost efectuată schema primară, dar pentru anumite tipuri de vaccin se permit și schemele încrucișate.

 ”Doar cei care au fost vaccinați cu vaccinul Johnson, la ora actuală nu există careva dovezi privind necesitatea dozei suplimentare la această categorie de persoane”, a precizat Svetlana Nicolăescu.

Doza buster de vaccin se va administra persoanelor care deja au încheiat schema primară de vaccinare. Scopul acestei  este de a menține imunitatea și protecția împotriva infecției COVID-19 prin sporirea răspunsului imun.

Svetlana Nicolăescu a vorbit și despre categoriile de persoane cărora le este recomandată doza buster.

 ”Persoanele care prezintă un risc sporit de a face forme grave, persoanele din anumite categorii profesionale asociate cu risc sporit de transmitere a infecției. Este vorba despre personalul medical și toți angajații instituțiilor medico-sanitare, persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele de peste 18 ani care prezintă comorbidități, personalul din cadrul centrelor de plasament, asistenții sociali comunitari și lucrătorii din domeniul educației”, a precizat Svetlana Nicolăescu.

 Astfel, doza buster se va administra la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinurile la care schema primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Johnson – la interval de două luni după administrarea primei doze.

 Svetlana Nicolăescu a menționat că moldovenii care au beneficiat de scheme de vaccinare peste hotare pot beneficia de doza buster în Republica Moldova, cu condiția că se regăsesc în categoria persoanelor eligibile. Pentru asta, cetățenii noștri trebuie să-și încarce certificatul de vaccinare pe care l-au obținut peste hotare în sistemul de vaccinare al Republicii Moldova.

Sursa: Sputnik.md