×
Meniu

EXPLOZIE de cazuri de COVID-19. În municipiul Chișinău e cod portocaliu

EXPLOZIE de cazuri de COVID-19. În municipiul Chișinău e cod portocaliu

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu peste 80 la sută în perioada 4-10 iulie. Situația este mai gravă în municipiul Chișinău, unde a fost actualizat codul portocaliu. În același timp, în raioanele Ialoveni și Anenii-Noi a fost instituit cod galben. Despre aceasta a anunțat marți, 12 iulie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

“Menționăm că, în perioada 4–10 iulie s-au înregistrat 1 852 de cazuri de COVID-19, în creștere cu 82,8% comparativ cu săptămâna precedentă. În prezent, persoanele infectate cu COVID-19 urmează tratament în zece instituții medicale, în care sunt suficiente paturi pentru această categorie de pacienți. În caz de necesitate numărul lor poate fi extins sau vor fi activate paturi în alte spitale. La fel, instituțiile medico-sanitare publice sunt asigurate cu suficiente medicamente și consumabile medicale, necesare pentru tratarea pacienților infectați”.

Tendința de creștere numărului de cazuri de COVID-19 și a vitezei de răspândire a fost atestată  în mai multe state, a anunțat Comitetul de Urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

“Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni. Pe de altă parte, la nivel global, se constată o imunitate crescută a populaţiei, pusă pe seama campaniilor de vaccinare, ceea ce face ca numărul de spitalizări și decese provocate de Covid-19 să fie mic, în raport cu rata infectărilor. Totuși,evoluția pandemiei nu este supravegheată „adecvat”, în acest moment, pentru că a scăzut semnificativ numărul de teste și analize”, a atenționat OMS.

În aceste circumstanțe, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă cetățenilor să rămână vigilenți și să respecte măsurile de sănătate publică:

  • Purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
  • Respectarea distanței fizice între persoane de minim 1 metru.
  • Respectarea regulilor de igienă a mâinilor.
  • Respectarea regulilor de igienă respiratorie.
  • Asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise.
  • Adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.
  • Monitorizarea personală de către fiecare persoană și adresarea timpurie la medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecției.
  • Instalarea la intrare, în locuri vizibile, a dozatoarelor cu dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.