×
Meniu

Ați făcut vaccinul anticovid în UE? Iată cum puteți înregistra certificatul de vaccinare în Moldova

Dacă v-ați vaccinat împotriva COVID-19  în țările Uniunii Europene,  atunci aflați că aveți posibilitatea să înregistrați certificatul european de vaccinare în sistemul electronic național de vaccinare.

În acest scop, trebuie să accesați platforma: www.certificate-covid.gov.md și să selectați butonul „Încarcă certificatul COVID-19 de peste hotare”. La fel, link-ul de încărcare poate fi obținut, accesând platforma www.vaccinare.gov.md, secțiunea „Descarcă certificat COVID-19” sau www.ansp.md, secțiunea

„Certificat COVID-19”.

Este necesar să aveți acces la internet și un dispozitiv cu cameră video, astfel încât să puteți scana codul QR certificatului de vaccinare printat sau în format electronic. Pentru a verifica, autentifica certificatul de vaccinare,  poziționați codul QR în raza de acțiune a camerei video. După scanare, veți putea vizualiza datele care se conțin în certificatul eliberat peste hotare. Ulterior, veți completa câteva spații obligatorii: IDNP, numele raionului/municipiului, localității și instituției medicale conform adresei de domiciliu în Republica Moldova. Pentru finalizarea procesului, veți selecta butonul „Salvează”. După ce procedura de omologare s-a desfășurat cu succes, veți descărca sau verifica certificatul COVID-19.

„Ministerul Sănătății, instituțiile subordonate și partenerii de dezvoltare depun toate eforturile pentru a oferi tuturor cetățenilor vaccinați împotriva COVID-19 posibilitatea de a avea acces la certificatul COVID-19 indiferent de țara unde s-a vaccinat. Mai mult, noul serviciu ne oferă undă verde pentru a beneficia de doza de rapel în Republica Moldova, chiar dacă prima doză a fost administrată peste hotare și în același timp să fim înregistrați în sistemul electronic național. Totodată, vom putea să asigurăm o evidență mai actuală privind rata de vaccinare, situația epidemiologică, precum și să prevenim, combatem fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare. Îndemnăm toți cetățenii care s-au vaccinat în țările UE să își încarce certificatul de vaccinare în sistemul nostru electronic. Procedura e foarte simplă și poate fi realizată timp de aproape 60 de secunde.  La fel, vă rugăm să contribuiți la răspândirea corectă a acestor informații, distribuind link-ul de încărcare a certificatului străin https://certificate-covid.gov.md/ prin intermediul tuturor surselor de comunicare online: Email, Viber, Facebook, Instagram și altele. Doar împreună putem opri pandemia”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 893013 de persoane au încheiat schema completă de imunizare în Republica Moldova.

Sursa: Ministerul Sănătății