×
Meniu

De ce este important să-ți alăptezi bebelușul mereu, în special în zilele cu temperaturi extreme?

Majoritatea părinților se îngrijorează la un moment dat că copilul lor alăptat exclusiv la sân nu consumă suficiente lichide pe vreme caldă și se întreabă dacă ar trebui să îi ofere apă fiartă sau suc de fructe ca să prevină deshidratarea acestora. Răspunsul în majoritatea cazurilor este că nu sunt necesare lichide suplimentare dacă bebelușul este alăptat ori de câte ori are nevoie și acest lucru poate fi mai des decât de obicei – așa cum un adult bea mai des.

Laptele matern conține un raport perfect echilibrat de hrană și apă pentru a satisface toate nevoile bebelușului. Acesta este un fluid viu, în continuă schimbare destinat pentru a corespunde necesității bebelușilor și chiar ca răspuns la vreme! Primul lapte pe care îl primește copilul de la un sân are un conținut scăzut de grăsimi și potolește în mod natural setea copilului. Odată ce a avut loc decăderea, conținutul de grăsime al laptelui crește treptat pe măsură ce sânul se înmoaie. Acest lapte, de mai târziu, are un aspect mai cremos și potolește foamea bebelușului.

Pe vremea caldă este preferabil ca copilul însetat să fie alăptat mai des, dar pentru perioade mai scurte. În acest fel, copilul obține mai mult lapte cu un conținut scăzut de grăsimi și, la fel, își satisface setea.

Un bebeluș mai mare sau un copil mic care nu mai este alăptat exclusiv la sân poate fi încurajat să bea apă între reprizele de alăptare. Puteți oferi, de asemenea, alăptări suplimentare pentru a-l menține bine hidratat. O altă idee răcoritoare pentru copiii mici este să fie înghețate bucăți de fructe, cum ar fi sferturi de portocale, banane curățate sau felii de ananas – răcoritor și distractiv, doar fii pregătită pentru soluția foarte lipicioasă!

Dacă planificați o vacanță, luați în considerare că unii bebeluși devin somnoroși călătorind pe vreme caldă. Poate fi necesar să vă opriți și să vă treziți copilul pentru alaptare. Aparatele de aer condiționat auto pot provoca deshidratea micuților- așa că poate fi necesară alăptarea suplimentară în călătoriile lungi.

Cărucioarele care sunt închise, sunt fără aer și se pot încinge foarte tare la soare. O căsuță cu țesătură deschisă, un leagăn, un cărucior relaxat, un hamac, un pătuț sau un pătuț portabil este mai preferabil, deoarece nu se simte atât de mult influența negativă asupra bebelușilor pentru ca aceștia să poată dormi.

Cum vă dați seama dacă copilul dvs primește suficient lapte și este bine hidratat?

Puteți verifica oricând dacă bebelușul dumneavoastră alăptat exclusiv la sân primește suficient lapte matern. Amintiți-vă că pe vreme foarte caldă urina de pe un scutec de pânză s-ar putea să se fi uscat, așa că poate fi necesar să mirosiți scutecul pentru a detecta dacă a fost ud. Scutecele de unică folosință ar trebui să pară grele de ținut în mână după utilizare, cu excepția cazului în care sunt schimbate foarte frecvent.

Dacă bebelușul  doarme de obicei cel puțin 3 ore între alaptări, poate fi necesar să fie trezit pentru hrănire suplimentară, pentru a vă asigura că primește suficient lichid.

Atenție! Dacă observați că mai puține scutece sunt umede, urina este de culoare închisă și miroase a amoniac, iar copilul este nefericit și are pielea fierbinte și uscată la atingere, este necesar să îi oferiți mai multe lichide.

Dacă micuțul nu este hrănit bine, apare letargia, are pielea și gura uscată, ochii sunt plictisiți și are o fontanela scufundată, nu ezitați să solicitați o consultație la medicul pediatru!

OMS și UNICEF recomandă inițierea alaptării din prima oră de la naștere și o alăptare exclusiv la sân în primele 6 luni de viață! Alăptarea se face la solicitarea copilului, de fiecare dată când își dorește. Nu trebuie folosite biberoane, tetine sau suzete! De la vârsta de 6 luni, în alimentația sugarilor trebuie introduse alimentesigure și adecvate, concomitent cu alăptarea.

Liliana Arnăut

medic igienist, Agenția Națională pentru Sănătatea Publică